Az elektromos autók előnyei: 5+1 érv

Az elektromos autók számtalan előnyökkel rendelkeznek a belsőégésűvel szemben, előbb-utóbb mindenki át fog állni, csak idő kérdése. Egy felmérés szerint, aki átül, soha nem akar visszaülni. De vajon miért?

Számtalan előnye van az elektromos autónak. Legfőképpen az, hogy sokkal egyszerűbb a felépítése, többszörös a hatékonysága, nyomatékbajnok, minimális a karbantartás igénye, és mindeközben nincs emissziója (károsanyag kibocsátása). A villanymotor 90% körüli hatékonyságú, míg egy belsőégésű jó esetben 35%, azaz az energia 65% veszteség (hő és mechanikai súrlódás). Az elektromos autó új ára elég magas, támogatással sem könnyű hozzájutni, de egy 5-12 éves villanyautó már a megfizethető és az „abszolút megéri” kategóriában van, hiszen 2 millió Forinttól körül már megvehető. Igaz ez sem kevés, de ha figyelembe vesszük, hogy havonta 30.000-100.000 Forintot is megspórolunk, gazdasági szempontból tényleg nagyon megéri.

Sokakban felmerül az a közhiedelem, és mi van, ha tönkremegy az akksi? Rövid válasz: nem megy tönkre. Hosszabban: az jól látszik az elmúlt évek alatt (2010. óta gyártanak villanyautókat), hogy a használattal és idővel degradálódnak ugyan az akkumulátorok, de cserélni nem szükséges az akksikat még. Egy 10 éves, 150.000 km-t futott autó is tökéletesen megy, legfeljebb az akkukapacitása csak 50%. Ráadásul cellánként javítható, cserélhető az akku, azaz a teljes akkupakk cseréje egy újra, nem reális forgatókönyv. Ezért fontos, hogy a villanyautó vásárlás előtt lássuk, milyen az akkumulátor állapota. Ennek ellenére az akkuk cellacserével vagy teljes pakk cserével javíthatóak, feljavíthatóak.

Egy ilyen autó képes akár 1-2 liter benzin árából megtenni 100 km-t, és akkor az ingyenes töltéssel vagy napelemmel nem is számoltunk. A kisebb akksival rendelkezők - 100 km körüli hatótávval -, ideális városi szaladgálós autók, otthoni töltéssel is. A 200-400 kilométeres hatótávú és villámtölthető típusokkal némi kompromisszum árán a világot be lehet járni.

Íme a konkrét előnyök:

  1. pénzügyi előnyök (0-700 Ft üzemanyag költség 100 kilométerre, 0 Ft vagyonszerzési illeték vásárláskor, 0 Ft gépjárműadó, 0 Ft cégautó adó, ingyenes parkolás (pl. Debrecenben), minimális karbantartás (hajtóműolaj csere 5 évente, pár ezer forintért).
  2. környezetvédelmi előnyök (nem szennyezi a környezetet kipufogógázzal, fékporral és zajjal)
  3. komfort élmények (csend, rezgés- és vibrációmentes utazás, teljesen szagtalan)
  4. biztonsági előnyök (a konstans nyomatéknak köszönhetően azonnali gyors menetdinamikai jellemzők, mely egy előzésnél, kereszteződés elhagyásnál hasznosak)
  5. klasszikus szerviz igénye (vezérlés, olaj és szűrő csere, kuplung csere) nincs, egyszerű felépítése miatt ritkán szokott elromlani.

+1 IMÁDNI VALÓ, TÖKÉLETES KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ, KÜLÖNÖSEN A VÁROSI MINDENNAPOKRA, MIKÖZBEN MINDEN SOFŐR ARCÁRA MOSOLYT CSAL!